Rear elevation of Scots Pines (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.

Scots Pines Para 79 Application

Hawkes Architecture have submitted plans for a modest Paragraph 79 isolated dwelling set within working farmland near Ashbourne in Derbyshire. The house has been designed for a family who have been involved with farming their whole lives. Working with Hughes Planning and Squires Young Landscape Architecture, these elegant, modest and sensitively conceived proposals have been developed in close collaboration with Derbyshire Dales D.C. and have benefitted from two stages of independent design review with The Design Review Panel.

Our paragraph 79 proposals have centred around the reforming & reinterpreting of two former structures that sat, as so many farm buildings in the area do, at the junction of three fields.

The presence of a derelict former stone building is retained within the rebuilding of a simple masonry building alongside which sat a small Dutch barn. Our proposals retain the relationship of these two buildings, linking them with a distinctly contemporary link which boldly drives its way through the buildings and sets the arrangement of spaces within the house.

The landscape proposals are equally sensitive in their conception; seeking to restore & reestablish the hedges which create the historic small field pattern that prevails in the area. These proposals are proof that not all paragraph 79 schemes have to be big to be truly outstanding.

See the project information

Scots Pines (Para 79) »

Associates

Hughes Planning »

Squires Young Landscape Architecture »

Back To Top