Staplehurst Free Church is a exceptional, energy efficient, community building, designed by Hawkes Architecture.
  • Entrance to Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture. The large internal hall at Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.
  • Entrance elevation of Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture. The large internal hall at Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.
  • Plan drawings of Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.
  • The cladding at Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.
  • The large internal hall at Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture. Entrance elevation of Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.
  • The side elevation of Staplehurst Free Church, a new community building designed by Hawkes Architecture.

Free Church

This project was self-funded with limited funds, yet we were able to deliver a building to a very high standard of finish with exceptional environmental performance.

Passive house techniques were adopted to reduce the amount of energy the building would need. This meant that funds could be spent on heat recovery ventilation with no need for underfloor heating or a gas boiler.

The building was procured using skilled people within the church, the end result is a very high performance, low-energy structure built with very limited funds.

Project Data

  • Location: Staplehurst
  • Planning Authority: Maidstone
  • Consent: Granted 2006
  • Type of Project: New build
  • Build Program: 24 Months
  • Gross Internal Floorspace: 645m²
  • Cost: £1.1m
  • Status: Completed 2013

Technology

  • 3x MVHR Heat recovery systems
  • In-line duct heating
  • Planning consent for a 30 kw photo-voltaic array
  • Triple glazed
  • Low energy appliances & lighting throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Built using locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 200mm Screed and wall insulation
  • High levels of internal thermal mass
  • Annual running costs £2,930
  • EPC: B/B

Project Associates

Squires Young Landscape Architects

Next Project

next