Quarry House (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.

Para 55 New Build

The design narrative for this Para 55 house celebrates the principal defining characteristic of the site, a semi-circular lens shaped former quarry. The location of the 770m² passive house completes the circle, naturally containing a more controlled garden. The natural character of the landscape outside the quarry is left to naturalise, creating a contrast between the two landscaped spaces. The curved building enjoys wide views across a diverse landscape and has been optimised to capture south facing solar gain. The north side of the house is articulated and angled to shield itself from the noise of a distant motorway and the entrance becomes a series of conceal and reveal experiences, slowly uncovering one unexpected surprise after another.

Back To Top