News

the_title
Read More

Bellropes is in the news!

Our Bellropes extension and refurbishment project, built by BCS Builders was featured in the Telegraph this weekend. The article focusses on the modern transformation of post war houses. Written by Ruth Bloomfield , it’s well worth a read!

the_title
Read More

Lake House (Para 80) planning application visuals

Our Lake House (Paragraph 80) is looking just like the planning application visuals. Up close and in reality it looks and feels wonderful and our clients are overjoyed with the whole experience and especially how comfortable and welcoming the house feels, which was very important to them. Works outside will continue for some time but…

the_title
Read More

Pen studies of Shew Valley (Para 134)

Here are some wonderful pen studies of our Paragraph 134 (Para 134) Shew Valley project; a proposed large dwelling which explores in its design, the language of nearby agricultural buildings.

the_title
Read More

View Point Image Details

View Point was officially our first Paragraph 55 (Para 55) house and was also located in The Greenbelt and AONB. It also achieved a whopping 125 “A” on its SAP / EPC (100 representing “Zero carbon”). These images highlight the beauty of the English Sweet Chestnut timber cladding and bespoke aluminium extrusion developed to give…

the_title
Read More

Visit to Spinneys

It’s was so lovely to be able to drop in and see one of our completed project near Stratford upon Avon the other day. Spinneys is a replacement dwelling and part of a Para 55, now Para 80 application and unique in that the consent included a replacement dwelling and a second dwelling which also…

the_title
Read More

Planning application submitted for Winchester

We have just submitted our NPPF Paragraph 79 (para 79) planning application for Winchester, a new country house for which we were appointed, following a competition. Our proposals have sought to maintain an informal relationship of the house over its commanding views across the rolling rural landscape.

the_title
Read More

Listed building extension agreed

Brickhouse is a part contemporary, part vernacular extension to a listed building in an AONB that was larger than Tunbridge Wells Borough Council’s policy guidance on extensions to dwellings. However, through a detailed & articulate understanding of the site and setting of the existing listed house, we were able to convince TWBC’s conservation officer and…

the_title
Read More

North Yorkshire has been validated

Our NPPF Paragraph 80 (Para 80) application for a new house in North Yorkshire has been validated! A thorough analysis of local farmsteads has helped us to develop a sensitive yet contemporary proposal with equestrian facilities.⁠ ⁠ This sustainable architecture project also includes an innovative anaerobic digestion system that converts farm and cattle waste into…

the_title
Read More

Para 80 planning for former RAF airbase submitted

Recently submitted for planning, a Paragraph 80 house on a former RAF airbase. The design takes cues from the mosquito aircraft, which flew from this base. The existing concrete ground cover from the site will be crushed and recycled in Gabion cages as retaining walls. Flying above the landscape, the building will be fully wheelchair…

the_title
Read More

Benenden Barn becomes the first NPPF Para 80 consent in the country

On 29th July 2021 Ashford Borough Council approved our proposals for a new dwelling which required the full might of paragraph 80(e) (formerly paragraph 79) having been endorsed by the Ashford Design Review Panel. This represents Hawkes Architecture’s 23rd planning consent under this unique planning policy mechanism and is officially the first paragraph 80e consent…

the_title
Read More

Project evolution

Lake House (Para 79) is evolving nicely as it nears completion! Inspired by simple elegant structures found at the adjacent historic railway line, this magnificent building retains strong semblance to the original sketched design.

the_title
Read More

Coming full circle

It was an exciting journey watching Brooks Barn (Para 55) evolve from an early conceptual drawing into a fully completed building. Situated on a discreet tree-lined sloping site, this irregular shaped dwelling completed in 2020, adding significant ecological enhancement to the local surrounding area.

Back To Top