Cambridge Para 79

Occupying a 23ha site and sandwiched between a SSSI and a golf course, the ambitious proposals includes a substantial array of environmental enhancements to enrich the quality of the landscape while providing a setting for a large multi generation family home. The house is arranged as a series of wings for different family members, arranged around a central communal living space.

Each wing provides secluded outside private space for its inhabitants. Each outside space has a different orientation and relationship to its landscape, so the treatment of each courtyard changes in response to these variables. A site wide permaculture strategy which employs Yeoman’s scale of permanence sets up some fundamental structure for the capture and movement of water within the site.

The house captures & distributes rainwater into the various irrigation retention ponds to help sustain the various agricultural activities planned for parts of the site.
The fluctuating occupancy dynamics of this home have led us to develop some innovative energy management techniques through solar orientation, arrangement of glazing, degree & distribution of thermal mass and methods of harnessing & moving solar gain energy through a series of independent MVHR systems & heat exchangers are all explored with the design of this family home.

Where it is felt appropriate for the house to express itself boldly we are exploring the locally distinctive use of plaster pargetting. Where the house is seeking to assimilate into its setting a more natural palette of materials and tones is deployed. Various solar and lighting control devices are used, each tailored to the specific dynamics of orientation, exposure to summer & winter solar gains, occupancy, frequency of use and an objective to minimise presence within the landscape at night.

The proposals have benefitted from a series of design reviews with South Cambs Design Enabling Panel who have helped to push the functional, practical and environmental strategies as well as the architectural and philosophical rigour of the proposals.

Read More  

Application Type

The planning application for this unique project will been submitted for approval under the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e, which sets out the Government's policy requirements for rural development in the open countryside.

Project Details

Location  
Cambridge

Designated Area  
Open Countryside

Project Type  
Para 79 - New Build

Internal Floorspace  
Circa 1100M²

Associates

Close

South facing render of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Internal render of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Plan drawing of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Landscape model of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Design concept for the roof at Cambridge Para 79. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design will utilise the latest renewable technology.
Landscape Architects drawing of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Early Model of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Detailed model of Cambridge (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.