• Entrance render of our Water Lane project. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Entrance render of our Water Lane project. A Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Internal bedroom render of our Water Lane project. A Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • External render of our Water Lane project. A Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Aerial render of our Water Lane project. A Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Plans for our Water Lane project. A Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
Water Lane a Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.

Water Lane  Para 55

This 16 acre plot in the High Weald AONB is being transformed through the extension of an ancient woodland gill habitat which re-links historic woodland areas and provides a robust enhanced natural landscape within which this magnificent Para 55 dwelling sits. The building itself explores the character of old Kent peg tiled roofscapes and enjoys views across contained meadow glades.

One thing we love about aged tile roofs is that their geometry and patina softens over time in response to weather and the structure that lies beneath. Here we are exploring these organic flowing curves and have developed an architectural language which expresses the tiled roof as a draping cloak over the building that lifts in places to provide views while also providing shade from the sun.

This exploration of a vernacular characteristic elegantly assimilates the building into the flowing rural landscape.

In association with:

Data

  • Location: Hawkhurst
  • Designated Area: AONB
  • Planning Authority: Tunbridge Wells
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 14 Months
  • Gross Internal Floorspace: 690m²
  • Cost: £1.5m
  • Status: Design under development

Technology

  • 8.4 kW Ground mounted tracking PV array
  • MVHR heat recovery ventilation system
  • Zappi PV to EV technology
  • Combined log & pellet biomass boiler
  • Eddi PV to DHW technology
  • Tesla Powerwall V2 battery storage
  • Whole house voltage optimisation
  • Joule thermal store
  • Triple glazed
  • Low energy appliances, lighting and comprehensive energy management facilities throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 25 kWh/m² annum heat load
  • Circa 80 kWh/m² primary energy consumption
  • EPC: predicted A/A

Website Content © Hawkes Architecture