The Chalk Pit Para 79

Nestled within the Metropolitan Green Belt, this former chalk quarry site literally ripped a hole in the side of an ancient wooded valley. New habitats have been created by the fill spoil but the site still bears many of the scars of its former use and recent deflect.

The proposals we’re developing are complex, even by our usual standards! Aside of the site being within the Green Belt the brief for the house itself is intricate and highly articulated. There are bold commanding statements upon arrival blended with intimate views to woodlands and a striking exposed chalk face.

The proposals include some substantial re-connecting of woodland habitats through the site while retaining some of the rare new habitats that have formed since the quarrying activity ceased.

Read More  

Application Type

The planning application for this unique project will been submitted for approval under the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e, which sets out the Government's policy requirements for rural development in the open countryside.

Project Details

Location  
Hertfordshire

Designated Area  
Open Countryside

Project Type  
Para 79 - New Build

Internal Floorspace  
Circa 750m²

Associates

Close

Build strategy for Chalk Pit (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design follows passive house principles.
Early plan drawing for Chalk Pit (Para 79). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design follows passive house principles.