North Yorkshire is a sustainable Para 55 Passivhaus, designed by Hawkes Architecture.
  • The front elevation of North Yorkshire, a Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.
  • The front elevation of North Yorkshire, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.
  • North Yorkshire plans. North Yorkshire is a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.
  • The sand school at North Yorkshire, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.
  • An aerial view of our North Yorkshire Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.
  • Early ideas for North Yorkshire, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame Passivhaus will utilize the very latest renewable technology.

North Yorkshire Para 55

An application has been submitted for a 10,000²ft Para 55 house with equestrian facilities, set in over 100 acres, with stunning views across the North Yorkshire Moors.

The architectural concept celebrates the textures created from the local herringbone stone carving technique. The form of the building further explores the use of herringbone facetting, with articulated timber cladding used alongside large glazed windows, that frame distant views across the stunning Yorkshire Moor.

The scheme also cleverly incorporates an anaerobic digestion system, which converts hourse and cattle waste into clean, renewable energy.

Project Data

  • Location: Yorkshire Moors
  • Planning Authority: North Yorkshire
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 14 Months
  • Gross Internal Floorspace: 930m²
  • Cost: £2.5m
  • Status: Application in progress

Technology

  • Large scale anaerobic digester
  • Extensive photo-voltaic thermal system
  • MVHR heat recovery system
  • Joule thermal store
  • Rainwater harvesting
  • Triple glazed
  • Low energy appliances & lighting throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 25 kWh/m² Annum heat load
  • Circa 80 kWh/m² Primary energy consumption
  • EPC: Predicted A/A

Project Associates

Mckenzie Town Planning Colour Urban Design Landscape Architects

Next Project

next