Monks is a sustainable eco-house, remodelled by Hawkes Architecture.
  • The rear elevation of Monks, an energy efficient extension & remodelling project, in Horton Wood and designed by Hawkes Architecture. The entrance to Monks, a building designed by Hawkes Architecture.
  • The rear elevation of Monks, an energy efficient building in Horton Wood. Designed by Hawkes Architecture. The entrance to Monks, a building designed by Hawkes Architecture.
  • The front of Monks, before and after the project was completed. Monks is an energy efficient extension & remodelled building in Horton Wood and was designed by Hawkes Architecture.
  • The plan drawings for Monks, an energy efficient building designed by Hawkes Architecture.
  • Before and after plans of the Monks project. Monks is an energy efficient extension & remodelled building in Horton Wood. Designed by Hawkes Architecture.
  • The entrance to Monks, a building designed by Hawkes Architecture. The rear elevation of Monks, an energy efficient building in Horton Wood. Designed by Hawkes Architecture.

Monks Extension

At Monks we designed a spacious new extension and remodelled the rest of the existing building to give the property a uniform look and feel.

Part of our planning strategy involved making the building more energy efficient, by introducing a large solar array and a wood-burning stove with integrated back boiler, that was linked to a large thermal store.

Using air-tight building techniques and by installing an MVHR unit we were able to greatly improve the structures thermal performance, which intern will greatly reduce the heat load needed at the property throughout the long winter months.

Project Data

  • Location: Horton Wood
  • Planning Authority: Ashford
  • Consent: Granted 2009
  • Type of Project: Extension & Remodelling
  • Build Program: 12 Months
  • Gross Internal Floorspace: 220m²
  • Cost: £350 000
  • Status: Completed 2010

Technology

  • 6 kWh Photovoltaic array
  • MVHR Heat recovery systems
  • 20 kWh Back boiler log stove
  • 1000 ltr Joule thermal store
  • Immersun
  • Triple glazed
  • Low energy appliances & lighting throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Built using locally sourced materials
  • A super insulated (200mm) timber frame building
  • EPC: B/C

Project Associates

Harry Barnes Construction

Next Project

next