Headlands Para 55

This striking Para 55 dwelling in the Cotswold AONB, sits at the headland between two ridge and furrow fields in a spectacular hillside location. Designed using passive solar building techniques, this low energy family home features a unique leaf shaped zinc roof, that organises the open plan living spaces beneath and rests upon the discreet bedroom wing and the properties meandering cotswold stone wall.

By sitting between each field the house enjoys magnificent views of both and significantly enhances this unique landscape setting.

Read More  

Planning Approval

The planning application for this unique project was granted by Tewksbury Council in 2016, under the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 55. This policy has now been superseded by the current National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e, which sets out the Government's policy requirements for rural development in the open countryside.

Project Details

Consent  
2016 Tewksbury Council

Designated Area  
AONB

Project Type  
Para 55 - New Build

Floorspace & Cost  
335m² - £2850 psm

Associates

Close

Aerial view of Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The kitchen at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The exterior of Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Plan drawing of Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The glazed lounge windows at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The exterior of Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The exterior glazing at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The bathroom at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The leaf shaped zinc roof at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The open plan lounge at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The plant room at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The bedroom wing at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The breakfast bar at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The walk in wardrobe at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The sedum roof at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Architectural detail at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The hallway at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The sedum & zinc roof at Headlands (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.