Echo Barn Para 55

Completed in 2017 this large family home, adjacent to listed farm buildings, was built on a disused agricultural plot in the Kent countryside. The veil of louvres wrap around the main house and give the sense that this may still be an agricultural barn.

Two single storey timber and mathematical tiled barns define a public courtyard on entering the site and a private courtyard on the south east side of the house.

The PV-T panel mounted on the roof harness solar energy as electricity and heat. The heat is extracted and dumped beneath the Para 55 building into the Earth Energy Bank, inter seasonal heat store which will heat the house during the winter months.

Read More  

Planning Approval

The planning application for this unique project was granted by Ashford BC in 2014, under the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 55. This policy has now been superseded by the current National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e, which sets out the Government's policy requirements for rural development in the open countryside.

Project Details

Consent  
2014 Ashford BC

Designated Area  
Open Countryside

Project Type  
Para 55 - New Build

Floorspace & Cost  
327m² - £2750 psm

Associates

Close

The entrance to Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The internal staircase at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The brise soleil at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The pool house at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Plan drawings of Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The entrance to Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The lounge at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The courtyard at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Aerial view of Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The hallway at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The rear elevation of Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Tile detail at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The glazed garden room at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The master bathroom at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The courtyard garden at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The brise soleil at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The master bedroom at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The east elevation of Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Cladding detail at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Aerial view of the courtyard at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The kitchen at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The entrance to Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Tile and timber detail at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
The garden room at Echo Barn (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.