Cliff Top House Para 55

Located 70m from the edge of the country, adjacent to arguably the most iconic defining characteristic of the British Isles, 'The White Cliffs of Dover', this stunning new Para 55 dwelling was allowed at Appeal in July 2017.

The site is within the Kent Downs AONB, Heritage Coast and is immediately adjacent to the Saxon Shore Way SSSI.

The principal strategy was to stitch together the site and the passive house into the calcareous grasslands and chalky cliff tops. The curved building provides south facing amenity space and allows seascape views out to both the east and west. Along the inside of the internal curve facade, an integrated ‘Solar Wall’ will feed warm air into the MVHR system, thus reducing the heating requirements of the house.

Read More  

Planning Approval

The planning application for this unique project was granted by Dover DC at appeal in 2017, under the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 55. This policy has now been superseded by the current National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e, which sets out the Government's policy requirements for rural development in the open countryside.

Project Details

Consent  
2017 Dover DC

Designated Area  
AONB | SSSI

Project Type  
Para 55 - New Build

Internal Floorspace  
285m²

Associates

Close

Profile render of Cliff Top House (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Master bedroom render of Cliff Top House (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Plan drawings of Cliff Top House (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Aerial view of Cliff Top House (Para 55). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.