• Entrance to Cliff Top House, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Entrance to Cliff Top House, a Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Aerial view of Cliff Top House, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Cliff Top House plan drawings. Cliff Top House is a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • The profile elevation of Cliff Top House. Cliff Top House is a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • The bedroom at Cliff Top House, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
Cliff Top House, a large Para 55 home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.

Cliff Top House  Para 55

Located 70m from the edge of the country and adjacent to arguably the most iconic defining characteristic of the British Isles, the white cliffs of Dover, this stunning new dwelling was allowed at Appeal on 13th July 2017 following and earlier refusal by Dover D.C.

The Para 55 site is within the Kent Downs AONB, Heritage Coast and is immediately adjacent to the Saxon Shore Way SSSI.

The principal strategy was to stitch the site and building into the calcareous grassland landscape and chalky cliff tops. The curved building form provides south facing amenity space and allows seascape views out to both the east and west. Along the inside of the internal curve facade integrated ‘Solar Wall’ provides warm air to be fed into the MVHR system, thus reducing the heating requirements of the house.

Read more about our NPPF 55 (Paragraph 4) planning appeal success here:
PLANNING RESOURCE MAGAZINE

In association with:

Data

  • Location: The Leas
  • Planning Authority: Dover DC
  • Consent: Appeal | Granted 2017
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 12 Months
  • Gross Internal Floorspace: 285m²
  • Cost: £0.8m
  • Status: Construction begins 2018

Technology

  • 6 kW Photo-voltaic thermal system
  • MVHR heat recovery ventilation system
  • Integrated 'Solar Wall' technology
  • 22 kW Biomass boiler
  • 5 kW water to water heat pump
  • Earth energy bank (EEB) inter-seasonal heat store
  • Heat exchanger linked to thermal store
  • Eddi PV to DHW technology
  • Li-ion battery storage
  • 220v Voltage optimisation
  • Joule thermal store
  • Triple glazed
  • LED lighting throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 24 kWh/m² annum heat load
  • 80 kWh/m² primary energy consumption
  • EPC: predicted A/A
Client quote marks

We are still at the planning stage, but Hawkes Architecture are looking forward to seeing this ultra modern, stylish building get built!

James Williams - Project architect

Client quote marks

Website Content © Hawkes Architecture