• Courtyard render of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this efficient timber-framed structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Courtyard render of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Aerial view of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Plan drawing of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Entrance render of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Early architects render of our Chichester project, a large Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
Chichester Para 55 eco-house. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.

Chichester  Para 55

This 24 acre site lies in the open countryside just outside the South Downs National Park.

The architecture has developed from key characteristics of flint which is a locally quarried material. Our Para 55 proposals explore these contrasting textures and enable the building to assimilate into the woodland backdrop when viewed from the public realm. Upon arrival at the house the dark external simplicity sets up a dramatic surprise when entering the white curving courtyard & interior, with flowing curves that guide you round the house, bluring inside & out within a walled courtyard garden.

A detailed analysis of views from within the South Downs National Park revealed a part of the site which was shielded by various foreground screening. This screened portion of the site has then directly informed the footprint area of the proposals such that there is no adverse impact on the setting of the National Park.

In association with:

Data

  • Location: Nr. Chichester
  • Planning Authority: Chichester DC
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 14 Months
  • Gross Internal Floorspace: 850m²
  • Cost: TBC
  • Status: Application in progress

Technology

  • 18 kW Roof mounted PV-T array
  • MVHR heat recovery ventilation system
  • Zappi PV to EV technology
  • Earth energy bank seasonal heat store
  • Eddi PV to DHW technology
  • Tesla Powerwall 2 battery storage
  • Whole house voltage optimisation
  • Joule thermal store
  • Rainwater harvesting & stormwater attenuation
  • Triple glazed
  • Low energy appliances, lighting and comprehensive energy management facilities throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 25 kWh/m² annum heat load
  • Circa 80 kWh/m² primary energy consumption
  • EPC: predicted A/A
Client quote marks

Designs are still under early development, but Hawkes Architecture are delighted with the way this building is progressing.

James Williams - Project architect

Client quote marks

Website Content © Hawkes Architecture