Chichester is a sustainable Para 55 Passivhaus, designed by Hawkes Architecture.
  • Courtyard  render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology. Aerial render of our Chichester project. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Courtyard  render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology. Aerial render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Internal render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • External render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Aerial render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology. Courtyard  render of our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.
  • Plans for our Chichester project. A Para 55 Passivhaus. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame structure will utilize the very latest renewable technology.

Chichester Para 55

This 24 acre site lies in the open countryside outside the South Downs National Park. The architecture has developed from key characteristics of flint which is a locally quarried material.

Our Para 55 proposals explore these contrasting textures and enable the building to assimilate into the woodland backdrop when viewed from the public realm. The dark external simplicity sets up a dramatic surprise when entering the building, revealing its curved white courtyard and bright interior spaces.

A detailed analysis of views from within the South Downs National Park revealed a part of the site which was shielded by various foreground screening. This screened portion of the site has then directly informed the footprint of our proposals.

Project Data

  • Location: Nr. Chichester
  • Planning Authority: Chichester DC
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 14 Months
  • Gross Internal Floorspace: 850m²
  • Cost: TBC
  • Status: Application in progress

Technology

  • 18 kW Roof mounted PV-T array
  • MVHR Heat recovery system
  • Zappi PV to EV technology
  • Earth energy bank seasonal heat store
  • Eddi PV to DHW technology
  • Tesla Powerwall 2 battery storage
  • Whole house voltage optimisation
  • Joule thermal store
  • Rainwater harvesting & stormwater attenuation
  • Triple glazed
  • Low energy appliances & lighting throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 25 kWh/m² Annum heat load
  • Circa 80 kWh/m² Primary energy consumption
  • EPC: Predicted A/A

Project Associates

Hughes Planning Squires Young

Next Project

next