Bigbury Hollow PPS 7

The underground house, aptly named Bigbury Hollow, is flooded with daylight via two large terraced courtyards between the buildings two subterranean wings.

These terraced areas provide the PPS 7 home with plant beds for growing vegetables and culinary herbs. The sunken nature of the courtyards also helps conceal domestic furniture and prevent light pollution from the house at night.

The house is also equipped with a car lift to provide access to an underground garage and enable level access throughout the house.

Read More  

Planning Approval

The planning application for this unique project was granted by Canterbury Council in 2012, under under the National Planning Policy Statement 7 (PPS 7). This policy has now been replaced by the National Planning Policy Framework (NPPF) Paragraph 79e which sets out the Government's policy for rural development in the open countryside, towns and villages.

Project Details

Consent  
2012 Canterbury Council

Designated Area  
Open Countryside

Project Type  
PPS 7 - New Build

Floorspace & Cost  
400m² - £2850 psm

Associates

Close

Model of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Sunken courtyard at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Architect section drawings of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Construction progress at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Model of the car lift at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Plans of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
South elevation of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Courtyard construction at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Model cross section of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Bedroom render of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Interior construction at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Aerial picture of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Kitchen render of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Aerial view of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Early construction at Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.
Early concepts of Bigbury Hollow (PPS 7). Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient grand design, follows passive house principles.