• Exterior garden render of Ashdown Forest, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Exterior garden render of Ashdown Forest. A large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Interior render of Ashdown Forest. A large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Wide exterior render of Ashdown Forest. A large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Plan drawings of Ashdown Forest. A large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
  • Garage render of Ashdown Forest. A large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.
Mendip, a large Para 55 family home. Designed by Hawkes Architecture, this energy efficient timber-frame passive house will utilize the very latest renewable technology.

Ashdown Forest  PARA 55

Set within a 50 acre site on the edge of the Ashdown Forest, this new Para 55 dwelling is located next to a Humphrey Repton landscape. Central to our proposal is a drive to restore and reinvigorate a delightful walk along a stream affectionately known as "Lover's Walk".

The new dwelling, located outside the Ashdown Forest exclusion zone, is a relatively modest single storey building, appearing small & discreet, holding back the long distance views that await as you enter the building.

In contrast, when viewed from afar within the surrounding landscape, the building seeks to spread its wings and command its position on the ridge of a hillside. Maximising its presence and south facing solar gains.

A gigantic oak tree has been central to the design of this house & its associated equestrian facility. Waste from which will be processed in a doemstic scaled anaerobic digester & together with a Tesla tile roof, provide clean, low carbon, sustainable energy.

In association with:

Data

  • Location: Ashdown Forest
  • Planning Authority: Details To Follow
  • Architect: Hawkes Architecture
  • Type of Project: Para 55 New Build
  • Build Program: 14 Months
  • Gross Internal Floorspace: 700m²
  • Cost: £2m
  • Status: Design under development

Technology

  • 8.4 kW Ground mounted tracking PV array
  • MVHR heat recovery ventilation system
  • Zappi PV to EV technology
  • Combined log & pellet biomass boiler
  • Eddi PV to DHW technology
  • Tesla Powerwall V2 battery storage
  • Whole house voltage optimisation
  • Joule thermal store
  • Triple glazed
  • Low energy appliances, lighting and comprehensive energy management facilities throughout

Facts

  • Passive solar design
  • Super insulated (300mm thick) timber frame building
  • U-values of 0.12 W/M²K
  • Locally sourced materials
  • Airtight = 0.6 air changes/hour @50pa
  • 25 kWh/m² annum heat load
  • Circa 80 kWh/m² primary energy consumption
  • EPC: predicted A/A

Website Content © Hawkes Architecture